Vlinderstruik stekken

Stekken met zacht hout

Voor vlinderstruik stekken neemt u best 12 tot 15 cm lange zachthouten takken van de bovenkant van uw struik. Een vlinderstruik stekken doe je begin juni met een scherpe snoeischaar. Met zachte, nog niet te houterige takken, kunt u best een vlinderstuik stekken.Verwijder de onderste bladeren en zet de planten in een bakje van ongeveer 15 cm diep. Vul het bakje met een mengsel van gelijke delen turf en grond.

Vlinderstruik stekken

Stekken niet laten uitdrogen

Terwijl u de voorbereidende werken doet zet u de stekken in wat water om uitdroging te voorkomen. Eens uw bakje klaar kunt u om de 2 cm een gat maken van 3 cm diep. De achterkant van een potlood is het ideale “werktuig” om dit te doen. Steek de vlinderstruik stekken in de grond en druk die zachtjes aan. Verdeel wat water over het bakje en span er een plastiek over om de vochtigheid te behouden. Zet het bakje met de vlinderstruik stekken op een warme plaats met indirect licht.

Geduld!

U zult 4 tot 6 weken geduld moeten hebben voor de vlinderstruik stekken hun eerste wortels krijgen. Als er voldoende wortels zijn kunt u de plantjes verder laten opgroeien om ze later te planten in de tuin.